Duurzaam | Dierenpension | Drenthe | Overijssel | Groningen | Friesland

In het dierenpension willen we zo veel mogelijk duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen. Gebruik van groene stroom en verwarming hoort daar natuurlijk bij.  In 2013 hebben we door installatiebedrijf Klok uit Diever een installatie laten plaatsen waarmee we bijna alle benodigde stroom en warmte voor het dierenpension en woonhuis zelf duurzaam kunnen opwekken m.a.w. een milieuvriendelijk dierenpension!

Groene stroom - zonnepanelen

Op het dak van het dierenpension en het aangrenzende tuinhuis zijn in totaal 21 zonnepanelen geplaatst. De panelen leveren alle benodigde stroom voor het dierenpension en voor een deel die van het woonhuis. De extra benodigde stroom voor het woonhuis is 100% Groen en duurzaam van energiebedrijf Greenchoice.

Zonnepanelen op het dak van kattenpension Shakira - Duurzaam kattenhotelZonnepanelen op het dak van het tuinhuis bij kattenpension Shakira - Duurzaam dierenpension

In het dierenpension reinigen we de kattenverblijven zo veel mogelijk met stoom. Stoom is een duurzame en milieuvriendelijke manier om schoon te maken:

  • Er zijn geen chemische reinigings of ontsmettingsmiddelen nodig, door contact met de hitte van de stoom worden bacterien en micro-organismen vrijwel direct gedood. In een dierenpension, waar de ruimtes geregeld ontsmet moeten worden, is het gebruik van stoom echt een enorme verbetering.  
  • De hoeveelheid water die wordt gebruikt bij het stomen is minimaal, daardoor blijft de "ecologische footprint" van ons dierenpension zo klein mogelijk.
  • Stoom lost het vuil direct op en reinigt zeer diep. Krabpalen en mandjes in het dierenpension zijn vaak lastig schoon te maken door de stoffen bekleding, met stoom is het een fluitje van een cent. Vloeren, voegen, muren, kooien, krabpalen, mandjes alles wordt brandschoon.
  • Het is mens, dier en in ons geval ook vooral katvriendelijk!

Kattenbakvulling en afval

kattenbakvulling cats bestIn het dierenpension maken de katten natuurlijk frequent gebruik van de kattenbakken die in de kattenkamers staan. Elke dag worden er door de poezebeesten een heleboel plasjes en poepjes gedaan die weer opgeruimd en afgevoerd moeten worden. De kattenbakvulling moet daarom voldoen aan heel wat eisen, de urine en poep moet goed absorbeerd worden, geurtjes moeten zo goed mogelijk geabsorbeerd worden, juiste "klontvorming" van de vulling, zo weinig mogelijk afval produceren en de kattenbakvulling moet ook nog een duurzaam en milieuvriendelijk product zijn dat zo in de groene afval container kan!

Soorten kattenbakvulling

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kattenbakvulling op de markt, verschillende soorten klei korrels, hydrogel korrels, houtsnippers, korrels met een chemisch geurtje etc. De meeste soorten vallen wat ons betreft af omdat ze niet milieu vriendelijk zijn. Klei korrels zorgen in het algemeen voor meer afval doordat het teveel klontert en daarbij mag het ook niet in de groene bak. Hydrogel korrels zijn uiteraard ook niet duurzaam en het ziet er in de kattenbak ook nog eens vies uit. In dit artikel van Milieu Centraal staat een tabel met de milieu impact van de verschillende soorten kattenbakvulling.